Bezoek aan Il Palagio Toscane

08

jan

Bezoek aan Il Palagio Toscane

gODEndRANK on tour

Een paar weken geleden hebben we de kans gehad om een van onze producenten te gaan bezoeken in Toscane.

“Il Palagio”, gelegen in Panzano, centraal gelegen in de Chianti Classico-regio, is een kleiner wijndomein dat volop de kaart van de biologische wijnmakerij trekt. Monia Piccini, moeder van 2 dochters en met een hart voor de streek en voor wijnen, baat samen met haar man Franco Guarducci dit domein uit dat origineel gestart was door haar vader.

De drukbezette Monia, altijd in de weer, als onderneemster, moeder, wijn-producent of als gastvrouw van de agriturismo biologico die zich tevens op het domein situeert, maakte graag wat tijd vrij om ons doorheen de wijnen en het domein zelf te loodsen.

Het domein bevindt zich in de Conca D’Oro, de gouden vallei in de chianti streek en de ligging is allesbepalend: de hoogte, bodem-samenstelling en de blootstelling aan de elementen kunnen een oogst maken of kraken.

Zo heeft het natte jaar 2014 voor hen toch minder hinder opgeleverd dankzij de continue mooie bries die over de helling rolt.

Verder ijvert Monia ook voor 100% organische wijnbouw, samen met zowat 70% van de andere producenten in de streek. Dat maakt dat ze niet elkaars concurrent zijn, maar samenwerken en de kleinste variaties in de waarnemingen op het eigen domein maar ook op het naastliggende domein direct delen onder elkaar. Een ziekte-kiem stopt immers niet bij de eigendoms-grens.

Zelf verbouwen ze intussen enkel nog de klassieke Sangiovese druif op hun domein en zijn ze ook hun wijnsamenstelling daarop gaan instellen. Daar waar hun chianti’s voorheen nog een blend waren met Merlot, is het nu telkens 100% Sangiovese.

In de gezellige tasting-room stelt ze in primeur de rosé voor waar ze momenteel de laatste hand aan leggen. Het is het 2e jaar op rij dat ze hier mee experimenteren, maar momenteel is dit pareltje nog niet in de handel te verkrijgen.

Monia vertelt met veel liefde voor haar producten hoe de druiven voor de Chianti Classico al van op het veld geselecteerd worden. Ze zijn het zichzelf immers verplicht om jaar na jaar dezelfde kwaliteit te leveren.

Ze is ook het type wijnbouwer, klein in vergelijking met andere, die wel eens breekt met de regels en beslist om een jaargang niet direct te verkopen maar nog in de kelders te houden net zolang nodig om de goede smaak en stijl tot hun recht te laten komen.

Chianti Classico 

We proeven de Chiantico Classico, momenteel goed drinkbaar en gaat altijd het beste samen met een lekkere maaltijd. Omwille van zuren in de druif, zo typisch voor Sangiovese, doorstaat de wijn de tand des tijds zeer goed. Z’n smaak zal zich nog verder ontwikkelen op de fles naarmate de jaren vorderen.

Voor deze classico wordt de wijn 12 maand op franse eik bewaard, in barriques van 2500L en 1000L. De houtlagering wordt beperkt om de fruitigheid van de druif te bewaren. Nadien gaat de wijn nog 12 maand op fles alvorens hij verkocht wordt.

Chianti Classico Riserva

De Chianti Classico Riserva ondergaat een soortgelijk process maar ligt 24 maand op eiken houten vaten en krijgt daardoor een vleugje vanille en toets van cederhout in z’n smaakpallet.

Le Bambole

De “top of the bill” is Le Bambole, een beperkte oplage van zo’n 2000 flessen waarbij de druiven van de beste helling komen uit hun domein, hand geplukt en in verschillende fases worden gefermenteerd in kleinere eiken-houten vaten en nadien in grotere barriques (tot 30maanden in totaal). Vervolgens gaat de wijn nog 6 maand op de fles om zich optimaal te ontwikkelen. Het etiket, “2 poppetjes” een verwijzing naar de historiek van het domein waarbij ze enerzijds respect willen tonen aan de geschiedenis van het domein maar ook verwijzen naar de toekomst, de opvolging en refereert naar de 2 schattige dochters in het gezin.

echte pareltjes, die wijnen

Zei ik al dat het pareltjes zijn, die wijnen? Wil je meer lezen over de vrouw achter dit domein en haar visie over de organische teelt, klik dan zeker even door naar dit artikel dat onlangs verscheen bij Forbes:

https://www.forbes.com/sites/tamarathiessen/2019/10/21/how-organic-winemakers-are-turning-chiantis-black-rooster-green/#304565172c83

Diaz

AUTHOR

diazsmiedts

All stories by: diazsmiedts