Hoe tel ik de calorieën in mijn wijn

07

jan

Hoe tel ik de calorieën in mijn wijn

Wijn is lekker, volgens sommigen is wijn ook gezond (daarover een ander keertje meer) maar wijn bevat alcohol en helaas is alcohol een “boosdoener” wanneer je de calorietjes telt, zo kort na oudjaar. Alcohol “weegt” immers door in de calorie-weegschaal, per gram alcohol tel je maar liefst 7 calorieên. En dat zijn er slechts 2 minder dan puur vet. 

Met dit in het achterhoofd en de goede voornemens die je net hebt genomen, is het natuurlijk nooit slecht om duidelijk te weten wat je van calorieën allemaal binnen krijgt. Ook ik hou er weleens rekening mee, op die momenten dat ik ervan overtuigd ben dat “minder” ook gelijk staat aan “gezonder”. Wijn kan er immers voor zorgen dat er behoorlijk wat kilootjes bijkomen, zelfs al smaakt het als zo’n licht drankje in vergelijking met zware bieren, whiskeys of andere dranken in deze wereld. Het moet maar zo lekker niet zijn natuurlijk … 

Maar hoe moet dat tellen dan juist? Zoals eerder gezegd rekenen we met 7 cal per gram alcohol. We moeten dus bepalen hoeveel gram alcohol er zit in jouw favoriete fles wijn.

Het totaal “gewicht” wordt als volgt berekend: 

gram alcohol = volume (ml) x alcohol% x 8 1000

Laten we een standaardfles nemen van 750 ml, met een alcohol percentage van 13.5%, dan telt zo’n fles in totaal ongeveer 567 calorieën. Voor een gemiddeld man is dat 1/5 van de caloriebehoefte per dag/ Voor een gemiddelde vrouw komt dat al snel overeen met 1/4 van de dagelijkse behoefte. 

1 glas van deze wijn, gemiddeld 150ml, komt dan neer op 113 calorieën. Schenk je ze graag vol, dan telt 1 glas al snel veel zwaarder door…

Dus zoals steeds, voor de gezondheid van jezelf en anderen, maar ook voor de verkeersveiligheid van iedereen : Geniet, maar drink met mate. 

Schol en tot een volgende keer, 

Diaz

AUTHOR

diazsmiedts

All stories by: diazsmiedts