Wist jij deze 10 willekeurige feitjes over wijn al?

Posted: januari 8, 2020 By: Comment: 1

08

jan

Wist jij deze 10 willekeurige feitjes over wijn al?

 1. Niet alle wijnen zijn vegan // In het filterproces van wijnen wordt in sommige gevallen ook een dierlijk bijproduct gebruikt, zoals gelatine.
 2. Er bestaan Kit-Kats met wijnsmaak op deze wereld // De combinatie van chocolade en wijn is natuurlijk helemaal zo gek nog niet. Helaas komen deze schatjes uit Japan en zijn ze daardoor wat lastiger in Nederland te verkrijgen, echter heeft Amazon ze momenteel nog online staan.
 3. In Italië bestaat een wijnfontein waar je 24/7 gratis wijn van kunt drinken // We wisten wel dat de Italianen het meeste verstand hebben van wat je met wijn moet doen. De fontein bevindt zich in Caldari di Ortona, op zo’n drie uur afstand van Rome, dus koop dat vliegticket en sla je slag.
 4. ‘Drinken op iemands gezondheid‘ begon in het oude Griekenland, met wijn// Het idee achter deze traditie was dat de gastheer als eerste een slok nam van de wijn, zodat zijn gasten wisten dat deze niet vergiftigd was.
 5. Een toost uitbrengen gebeurde voor het eerst in het oude Rome // Echter gebeurde dit in die tijd door een stukje toast (jawel, vandaar de naam!) in de wijn te laten vallen, zodat deze de overmatige zuren in de wijn kon afzwakken.
 6. De oudste fles wijn ter wereld is ruim 1600 jaar oud // De fles dateert uit de periode tussen 325 en 350; een exacte datum is helaas niet bekend. Je kunt hem bewonderen in het Historisches Museum der Pfalz in Speyer, Duitsland.
 7. Het wetboek Hammurabi’s Code (1800 voor Christus) bevatte heel wat opmerkelijke wetten over wijn // Zo hield een wet in dat illegale wijnverkopers verdronken zouden worden in een rivier, en een andere dat nonnen die een wijntje durfden ze bestellen, verbrand moesten worden. Gezellig daar, in het Oude Babylon.
 8. Vrouwen zijn betere wijnproevers // We knew it! Naast het feit dat we natuurlijk graag wijn drinken, zit hier ook een genetische reden achter. Bij het proeven van wijn draait het namelijk vooral om de geur en vrouwen hebben nou eenmaal een beter ontwikkelde reukzin.
 9. ‘Hoe ouder, hoe beter’ geldt voor maar een klein aantal flessen // Van alle wijnen zou namelijk 90% binnen een jaar na de productie opgedronken moeten worden.
 10. Oenofobie (angst voor wijn) bestaat echt // Hoe het kan en wat het precies is? Dat lees je hier.

Bron: https://www.nsmbl.nl/wist-jij-deze-10-willekeurige-feitjes-over-wijn-al/ ; Pure Wow

AUTHOR

diazsmiedts

All stories by: diazsmiedts

Comment

 1. Silje Kring

  De oudste palio is die in Asti, welke elke derde zondag van september gehouden wordt. Hoewel er geen absolute zekerheid bestaat over waar de eerste plaatsvond, noemde de geschiedschrijver Guglielmo Ventura in 1275 de race al een eeuwenoude, gewortelde traditie. Kortom, een evenement dat al (bijna) duizend jaar plaatsvindt! Niet alleen de Palio zorgt in september voor een levendige sfeer in Asti: ook het Festival delle sagre, Douja D Or en vele andere initiatieven veranderen de stad in een openluchtfeest. De Barbera en de Barolo zijn dan misschien de bekendste, maar zeker niet de enige: de Nebbiolo, de Grignolino, de Arneis, de Cortese, de Barbaresco kortom, rijen wijnstokken van onschatbare waarde, die de glooiende heuvels tooien van een land dat gek is op deze godendrank. Krijgt elke fan alleen al van de naam barolo een warm gevoel, voor de barbera is vaak weinig waardering of aandacht. Je hoeft maar van een glaasje te nippen om te begrijpen hoe waardevol het is: een stuk Italiaanse wijngeschiedenis, van een onge venaarde kwaliteit. Zo beroemd en gewaardeerd, dat er menig gedicht aan is opgedragen: de Piemontees Secondo Petiti schreef in een gedicht over de Barbera : Als de groten der aarde samen aan n tafel zouden zitten, zou een oorlog niet beter buiten de deur kunnen worden gehouden dan met een grote bagna cauda , met pinten goede Barbera (con dle pinte d bon Barbera c a distend i nerv d a front) die de zenuwen in het voorhoofd ontspant. Alleen zo zal er vrede, liefde en respect zijn . Niet slecht voor een rode volkswijn als de Barbera !

Comments are closed.

LEAVE A COMMENT